6 self-care rituelen die makkelijk passen binnen je dagelijkse leven

 Self-care. De een zweert erbij, de ander vindt het maar onzin. Of je nu fan bent van het woord self-care of niet, een beetje liever voor jezelf zijn en wat beter voor jezelf zorgen brengt echt heel veel voordelen met zich mee. En dan hebben we het niet alleen over jezelf verzorgen door in bad te gaan, een gezichtsmasker te nemen of te kiezen voor een massage. 

Een paar dagelijkse veranderingen in je leven kunnen er ook al voor zorgen dat je beter in je vel voelt. Zo zijn we veel gezonder, hebben we meer energie en zijn we daarnaast ook veel blijer met onszelf en met het dagelijks leven. 

Ik heb 6 self-care rituelen op een rijtje gezet die makkelijk vol te houden zijn en passen in je dagelijkse leven. Geloof mij, met deze 6 rituelen ga jij je een stuk lekkerder in je vel voelen. 

1. Ga naar buiten

Frisse lucht is altijd een goed idee. Wist je dat je elke dag met al 20 minuten in de buitenlucht een positiever gevoel krijgt? Natuur zorgt voor het verlagen van stress. Loop daarom eens via een natuur route naar de supermarkt of sportschool of loop in je pauze eens een rondje door het bos of park! Die 20 minuten per dag gaan jou 100% meer geluk geven! 

2. Benen tegen de muur

Dat meditatie en yoga werkt voor meer rust en ontspanning is ons allemaal wel bekend. Toch past meditatie niet bij iedereen of heb je er gewoon weg geen geduld of tijd voor. Een korte oefening die heel goed tegen stress, angst en slapenloosheid werkt is het rechtop uitstrekken van je benen tegen de muur. Door deze houding krijgt je bloedtoevoer namelijk een boost. Na 5 minuten in deze houding zal je een veel beter gevoel hebben. Focus op je ademhaling en leg je telefoon en andere afleiding aan de kant. 

3. Weg met die telefoon

Je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn. Je mobiele telefoon werkt erg tijdrovend en daarnaast krijgen veel mensen stress van al dat onnodige nieuws de hele tijd. Je zult zien dat je een stuk rustiger wordt als je zo nu en dan je telefoon even aan de kant legt. Zet na een bepaalde tijd bijvoorbeeld je nachtmodus aan, zodat je niet de hele tijd berichten binnen krijgt. Je kunt belangrijke oproepen hierbij wel aanzetten natuurlijk! 

4. Tijd voor organisatie

Zorg ervoor dat je huis fijn leefbaar is. Zorg dat alles is opgeruimd en werk uit het zicht is als je vrij bent. Dit geeft een fijn en gelukkig gevoel. Door op te ruimen en alles rustig in te richten voelt het automatisch alsof je meer grip hebt op het leven. Naast je huis kun je nog meer organisatie brengen aan je leven. Koop bijvoorbeeld een fysieke agenda. Door het opschrijven van je planning en agendapunten op papier word je veel bewuster van je dagelijkse bezigheden. Ook geeft het meer rust doordat je toch niets kunt vergeten. Nog meer organisatie nodig? Schrijf to-do’s op en maak een boodschappenlijstje voor je supermarktbezoek. 

5. Kies voor geluks-voeding

Er is voeding die er voor kan zorgen dat je meer energie krijgt en je jezelf gelukkiger voelt. Zo is het aan te raden om voldoende te drinken op een dag zodat je niet vermoeid raakt. Kies daarnaast voor lekker veel groente en fruit op een dag en vermijd suikers. Hoe lekker ze ook zijn, hoe slecht je je gaat voelen na een aantal uur. Daarnaast is het goed om vezelrijk te eten. Blije darmen betekent een blije jij! Kies daarnaast voor voeding met tryptofaan erin. Dit stofje zorgt voor een geluksgevoel en is daarnaast rustgevend. Voeding waar dit stofje bijvoorbeeld in zit zijn: bananen, bruine rijst, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, haver, linzen en kikkererwten. Gezonde voeding zal er daarnaast voor zorgen dat je een betere nachtrust hebt, want samenhangt met self-care. 

6. Maak je nachtrust belangrijk

Extra slaap doet wonderen voor onze geest en voor het lichaam. Eerder naar bed gaan is vrijwel altijd een goed idee. Na verloop van tijd ga je merken dat je op een dag een stuk meer energie hebt. Wil je optimaal van je nachtrust genieten? Drink dat minimaal 1 uur voor het slapen niets meer en probeer daarnaast ook beeldschermen zoveel mogelijk te mijden. Pak een boek of schrijf nog even al je to-do’s voor morgen op papier. Dan ga je gerust en met een leeg hoofd slapen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Voeding & advies | All rights reserved by Alyssa Blok | © Copyright 2021
Close