Word ik dik van stress?

Heb jij vaak stress en zit je niet lekker in je vel hierdoor? Helaas ervaren veel vrouwen stress in hun dagelijkse leven. 

Stress wordt vaak gezien als iets slechts voor het lichaam, maar een beetje lichte stress kan helemaal geen kwaad voor het lichaam. Mits het niet te veel stress wordt. Als we te veel stress ervaren kan het negatieve effecten hebben op ons lichaam.

Beter presteren door stress

Allereerst bespreken we de voordelen van stress. Want zoals gezegd is een klein beetje stress juist gezond voor ons lichaam. Je ervaart bij een lichte vorm van stress namelijk positieve energie in het lichaam. Door deze positieve energie ontstaat er meer adrenaline in het lichaam, waardoor je concertatie en motivatie een stuk hoger wordt. Bijvoorbeeld bij lichte stress/spanning voor een belangrijk examen of sportwedstrijd. Op korte termijn zal je met deze lichte stress extra goed kunnen presteren. Een interessant geweten hierbij is zelfs dat lichte en kortdurende stress je eetlust zal onderdrukken. 

Cortisol stuurt daarnaast het vet uit andere delen van het lichaam naar de buikstreek. De omvang van de buik neemt bij overmatige stress daarom ook toe.

Cortisol en dik van stress 

Als we kijken naar stress dat langdurig aanhoudt kent het juist wel veel negatieve effecten voor ons lichaam. Bijvoorbeeld als je langdurig onder spanning staat van veel deadlines, een te drukke agenda of een drukke boel thuis. Bij langdurige stress komt namelijk het stofje cortisol vrij. Bij een klein beetje stress, prima voor het lichaam, maar bij een te hoog gehalte helaas minder goed voor ons lichaam. 

Als stress lang aanhoudt, wordt het cortisol gehalte namelijk zo hoog in het lichaam dat je tegenovergestelde effecten zult voelen in je lichaam. 

Je lichaam is namelijk continue in staat van alertheid. Om constant alert te zijn heeft je lichaam veel energie nodig. Je krijgt een stuk meer honger. En vaak specifieke trek in koolhydraatrijke producten. Je grijpt bij stress daarnaast nou eenmaal ook eerder naar een reep chocolade in plaats van een zak wortels. 

Maar dit is nog niet alles. Cortisol stuurt daarnaast het vet uit andere delen van het lichaam naar de buikstreek. De omvang van de buik neemt bij overmatige stress daarom ook toe. Buikvet is daarbij een plek in het lichaam waar veel ontstekingsachtige stofjes en hormonen worden aangemaakt, wat zich kan uiten in lichamelijke en mentale ziekten. Naast lichamelijke en geestelijke klachten blijkt dat cortisol ook veel wordt aangemaakt in buikvet. Hierdoor zal het probleem zich alleen maar verergeren. 

Probeer stress te mijden

Probeer stress daarom zoveel mogelijk uit de weg te gaan.

Kies voor ontspanning, leuke dingen en voldoende slapen. Drink daarnaast voldoende, eet zoveel mogelijk gezond en beweeg voldoende. Al is het geen sporten, maar lekker wandelen of tuinieren. Hoe minder stress, hoe minder cortisol in het lichaam, hoe minder extra kilo’s. 

Lees meer artikelen over gezondheid: Fabel of feit: van bananen word je dikWat is gezonder, biologische voeding of gewone voeding?

Close
Voeding & advies | All rights reserved by Alyssa Blok | © Copyright 2021
Close