Wat is gezonder, biologische voeding of gewone voeding?

Geregeld wordt de vraag gesteld of je in een gezond leefpatroon het beste kun kiezen voor biologische producten. Want biologisch is toch altijd beter? Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het verschil tussen gewone voeding en biologische producten en hier komen verrassende antwoorden uit. Zo blijkt dat, ondanks veel mensen de voorkeur hebben voor biologisch in een gezond eetpatroon, nog niet is aangetoond dat biologisch ook daadwerkelijk gezonder is dan normale voeding.

Onderzoek naar biologische voeding

Wel blijkt uit onderzoek dat biologische artikelen vaak minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Als je dus voor groente en fruit uit de supermarkt kiest, kan een biologische keuze beter zijn. Ondanks dat de kleine percentages van de middelen die nog op de producten zit niet schadelijk kan zijn, wordt aangeraden om normale groente en fruit goed te wassen. Zelfs zegt men dat het verstandig is om bij niet biologische producten altijd de schil te verwijderen.

Ook is uit onderzoek gebleken dat er verschil kan zitten in de kwaliteit van de producten. En dan hebben we het niet zo zeer alleen over groente en fruit, maar ook producten zoals bakproducten, brood, conserven etc. In biologische producten zitten vaak minder extra toevoegingen. Dit kan de kwaliteit en soms zelfs de smaak van de producten beïnvloeden. Kiezen voor biologische voeding kan daarom ook een smaak kwestie zijn.

Wat is biologisch?

Bij biologische producten staat bij de teelt de wisselwerking tussen natuur en de teelt van de gewassen centraal. Natuurlijke processen worden ondersteund en er wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ook dieren krijgen bij biologisch vlees meer ruimte en tijd om te groeien. Ook worden medicijnen zo min mogelijk toegediend. Boeren en telers kiezen ervoor om bij het biologische proces de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen en zo min mogelijk in te grijpen. Bij biologische voedingen gelden dan ook strenge regels omtrent het gebruik van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen.

Terug komend op de vraag of biologische nou echt gezonder is dan gewone producten, kan gezegd worden dat beiden gewoon veilig te consumeren zijn. Om een gezonde leefstijl te hebben is het dus niet verplicht om biologisch te eten. Wel is het verstandig om afwisselt te eten en als je het dierenwelzijn en de natuur belangrijk vindt wat vaker voor biologisch kunt kiezen.

Lees ook: 6 redenen om een moestuin te starten.

Close
Voeding & advies | All rights reserved by Alyssa Blok | © Copyright 2021
Close