5 tips voor een beter immuunsysteem

In tijden van corona is het niet onverstandig om je immuunsysteem te verbeteren en gezond te blijven. Ook al voel je je misschien vitaal, écht iedereen is vatbaar voor dit nieuwe, hardnekkige virus.  Dus rol je yoga matje uit, ga wandelen in de natuur, eet gezond en wees optimistisch. 

1. Wandelen in de natuur

Bewegen is goed voor je lichaam. Sporten an sich is natuurlijk hartstikke gezond en een oppepper voor het immuunsysteem, maar een goede wandeling is net zo effectief voor het in stand houden van je immuunsysteem. Door regelmatig te bewegen is er minder ruimte voor chronische ontstekingen en virussen. Naast dat wandelen gezond is, zorgt het wandelen in de natuur ook voor een positiever gevoel. Natuur zorgt voor het verlagen van stress. Daarnaast kan wat extra vitamine D ook nooit kwaad. Cruciaal voor je metabolisme en de gezondheid van je botten. Vitamine D helpt ook om beter te slapen en je immuunsysteem te verbeteren. 

2. Koud douchen, let’s do it! 

Koud douchen.. uh wat? Ja, koud douchen zorgt ervoor dat je immuunsysteem een boost krijgt. Door koud te douchen wordt je lichaam kort geprikkeld en staat dus even kort onder een hoog stress niveau. De productie van witte bloedcellen die ziektes te lijf gaan als deze je lichaam binnenkomen wordt opgeschroefd. Hierdoor wordt je immuunsysteem sterker.

3. Yoga & meditatie 

Yoga, tai chi of meditatie kan goed helpen om je immuunsysteem te verbeteren. Rol eens wat vaker je yogamatje uit thuis. Er zijn namelijk verschillende houdingen die je kunt doen, om je immuunsysteem en specifiek de gezondheid van je longen te verbeteren. Yoga, tai chi en meditatie staat voor rust en herstel en stimuleert hiermee het parasympatische zenuwstelsel, waardoor je immuunsysteem wordt versterkt. Daardoor ben je minder vatbaar voor ziektes en bacteriën – iets wat we goed kunnen gebruiken in deze tijd! Online kun je korte lessen volgen of schaf een boek of een set yoga kaarten aan. 

4. Eet gezond en gevarieerd

Een van de bekende regels voor een gezond immuunsysteem is: eet gezond! Eet veel groente en fruit en vermijd geraffineerde suikers. Daarnaast is het goed om vezelrijk te eten. Blije darmen betekent een blije jij! Kies daarnaast voor voeding met tryptofaan erin. Dit stofje zorgt voor een geluksgevoel en is daarnaast rustgevend. Voeding waar dit stofje bijvoorbeeld in zit zijn: bananen, bruine rijst, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, haver, linzen en kikkererwten. Gezonde voeding zal er daarnaast voor zorgen dat je een betere nachtrust hebt, wat samenhangt met een goed immuunsysteem. 

Daarnaast is het goed om wat meer probiotica te eten. Probiotica zijn voedingsmiddelen met levende micro-organismen (meestal melkzuurbacteriën) die het bacteriële evenwicht in de darm verbeteren en daardoor een gunstig effect op je hebben. Veel aandoeningen van het immuun­systeem – zoals allergieën, chronische darmontsteking en auto-immuunziekten – worden deels veroorzaakt doordat de darm­­huishouding niet op orde is. Het is dus verstandig om probiotica in je dagelijkse voeding toe te voegen. Voedsel die je kunt toevoegen aan je eetpatroon zijn: kefir, volle yoghurt (zonder suiker), zuurkool, tempeh, algen, miso, kimichi, kombucha, zongerijpte zwarte olijven of augurken (de ouderwets gefermenteerde!). 

Voeg daarnaast ook lekker veel gember toe aan je dagelijkse maaltijden. Gemberthee, een gember shot of gember door je gerechten. Studies laten zien dat gember het immuunsysteem kan versterken en je kan beschermen tegen infecties, verkoudheid en griep. Gember bevat verschillende vitamines, mineralen en aminozuren die de bloedcirculatie in het lichaam kunnen verbeteren.

5. Wees optimistisch

Blijf altijd optimistisch. Dat is niet alleen goed voor je humeur, maar ook voor je weerstand. Uit onderzoek blijkt dat mensen die positief zijn over de toekomst een beter immuunsysteem hebben! 

Lees ook: 6 self-care rituelen die makkelijk passen binnen je dagelijkse leven.

Close
Voeding & advies | All rights reserved by Alyssa Blok | © Copyright 2021
Close