Fabel of feit: van bananen word je dik

Geregeld hoor ik van mensen dat ze bananen niet eten omdat ze bang zijn dat ze aankomen van bananen. Er wordt zelfs beweert ‘van bananen word je dik’. Dit met de reden omdat er veel suikers in een banaan zit. Maar kom je echt aan van bananen of is het juist goed om geregeld een banaan als tussendoortje te nemen? 

De banaan is naast een appel en mandarijn een fruitsoort die bij de meeste Nederlandse huishoudens wel op de fruitschaal ligt. Het is een redelijk voordelig stuk fruit, die ook nog eens makkelijk is voor onderweg. Toch zijn er veel mensen die in hun gezonde levensstijl of afvalstrijd de banaan schappen van hun menu. Onnodig als je het mij vraag, want een banaan zit juist bomvol gezonde voedingsstoffen. Die je je lichaam eigenlijk niet mag ontzeggen. 

Toch kan ik niet ontkennen dat er in een banaan suiker zit. En in verhouding met andere soorten fruit zit er gemiddeld ook meer suiker in. Echter zijn dit natuurlijke suikers. Deze suikers zijn een stuk minder schadelijk voor je lichaam. Je kunt beter koek, snoep en kant-en-klaar maaltijden met geraffineerde suikers laten staan. Daarnaast bevalt een banaan gemiddeld zo’n 85 kcal (kleine banaan) tot 140 kcal (grote banaan). Deze hoeveelheid calorieën is prima als tussendoortje in een gezond eetpatroon. 

En ondanks de suikers zit een banaan vol met goede voedingsstoffen. In een banaan zitten namelijk veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. 

Hieronder de voordelen van een banaan op een rij:

  • Bloeddrukverlagend. Door de stoffen kalium, magnesium en calcium zijn bananen goed voor de bloeddruk. Een banaan kan de bloeddruk verlagen. 
  • Goed voor het humeur, slaapproblemen en ontspanning. Ook krijg je een opwekkend gevoel van een banaan. In een banaan zit tryptofaan. Deze stof wordt omgezet in het lichaam in serotonine, waardoor je een gelukkig gevoel. De vitamine B6 en magnesium zorgen voor een goede nachtrust en het tot rust laten komen van je spieren. 
  • Langer verzadigd en eetlust remmend. Een banaan bevat langzame koolhydraten, waardoor je een langdurig vol gevoel hebt. 
  • Goed voor de spijsvertering. Door de vele vezels in een banaan zal je spijsvertering en uiteindelijk je ontlasting beter zijn. 
  • Een natuurlijke zoetstof! Daarnaast is een banaan ideaal om te gebruiken tijdens het bakken. De zoetigheid in een banaan kan er voor zorgen dat je cake, pannenkoeken, wentelteefjes of taart net even lekkerder smaakt, zonder onnodige en slechte suiker te gebruiken. 

Feit of fabel: van bananen word je dik

Dat is dik wordt van het eten van een banaan is een fabel. Geregeld een banaan eten is juist gezond en heeft vooral veel gezondheidsvoordelen. Mijn advies is om elke dag 2 stuks fruit te eten. Belangrijk is wel, om hierin af te wisselen van fruitsoorten. Hoe gevarieerder je eet, hoe beter! 

Tip: kies een banaan met minder suiker


Toch nog niet helemaal overtuigd? Kies dan voor een groene banaan in plaats van een gele banaan. Hoe geler de banaan, hoe zoeter en dit komt door de suikers. Dus als je voor een groene banaan kiest, zal je minder natuurlijke suikers binnen krijgen. In een groene banaan zit meer zetmeel, dit moet nog omgezet worden naar suikers. Het voordeel hiervan. Hoe meer zetmeel, hoe langer jij een verzadigd gevoel hebt. 

Lees meer artikelen over gezondheid: Word ik dik van stress?5 tips voor een beter immuunsysteem

Close
Voeding & advies | All rights reserved by Alyssa Blok | © Copyright 2021
Close